Gedėjimas

„Darbo netekimas, skyrybos, turto, gero vardo, visuomeninės padėties netekimas – visa tai netektys, kurias visuomet lydi panašūs į sielvartą jausmai. Gedime, liūdime visuomet, kai netenkame tai, kas mums brangu ir svarbu. Kuo daugiau netektyje negrįžtamumo – tuo stipresni netekties išgyvenimai. Mirtis, deja, liudija, negrįžtamumą ir gyvenimo baigtinumą, todėl išgyvenimai, mirus artimiesiems būna itin sunkūs.

Netekties jausmai beveik visada prieštaringi: liūdesys, širdgėla, pasimetimas, nerimas, pyktis, kaltė, savigrauža, kitų kaltinimas, įtampa, baimė, bejėgiškumas, tuštuma. Kai kažkas svarbaus ir labai brangaus negrįžtamai baigiasi, tai labai sunku priimti ir išgyventi. Norisi užsimiršti, negalvoti, nejausti. Bet tai neįmanoma, nerealu.

Sielvartas − neišvengiamas netekčių palydovas. Tai normali ir natūrali žmogaus reakcija į netektį. Sielvarto, netekties skausmo įveikti greičiau, užmiršti, negalima ir nereikia. Jį galima tik išgyventi. Tik išgyvenę sielvartą galime grįžti į normalų gyvenimą po netekties. Kita vertus, vienam sielvartą pakelti labai sunku, todėl labai svarbu, kad būtų su kuo juo pasidalinti.” K.O.Polukordienė

Sielvarto išgyvenimo stadijos (K.Sanders)

I Fazė. Šokas – likimo smūgis:
Netikėjimas
Pasimetimas, nesusigaudymas savyje
Neramumas
Nerealumo jausmas
Regresija ir bejėgiškumas
Įtampa, pavojaus, streso būsena

II Fazė. Netekties įsisąmoninimas:
Išsiskyrimo nerimas
Konfliktai
Išgyvenamų emocijų neatitinkantis elgesys
Užsitęsusi streso būsena

III Fazė. Užsisklendimas , pasitraukimas:
Atsitraukimas,pasišalinimas
Nusivylimas, neviltis
Sumažėjęs socialinis palaikymas, dėmesys
Bejėgiškumas

IV Fazė.Sveikimas, posūkio taškas:
Kritinis taškas
Kontrolės prisiėmimas
Asmenybės pasikeitimas
Gedinčiojo rolės atsisakymas

V Fazė. Atsinaujinimas, atgimimas:
Prisiima atsakomybę už savo gyvenimą
Naujas savęs įsisąmoninimas
Mokymasis gyventi netekus artimo

Netekties išgyvenimas visuomet skausmingai liūdnas. Ypač šis išgyvenimas sunkus, kai netenkame žmonių, kurie mums buvo patys svarbiausi. Tik netektį išgyvenantis žmogus gali įvertinti, kiek artimas ir reikšmingas jam buvo tas, kurio jis neteko, tik jis vieną ar kitą įvykį gali pavadinti netektimi arba ne. Kiekviena netektis – be galo individuali.

Daugiau apie netektis galima paskaityti dr. K. O. Polukordienės knygoje „Netekčių psichologija“ adresu:http://www.gedintiems.lt/admin/spaw2/uploads/files/NetekciuPsichologija.pdf